Dag 73: Den långa vita vägen söder om Juvuln

31 oktober 2016

Åkroken (Långsån) – Bäcken som rinner ner från Kiltjärnarna och mynnar i Juvuln 26 km

Väder: mulet, lätt snöfall då och då

Om gårdagens färger var grönt och blått så blev det denna dagens färger först rött och sedan vitt. Röd var himlen en kort stund vid soluppgången. Sedan började det snöa. Det snöade under tiden jag packade ihop mina saker och tog ner tältet. Det var det bästa som kunde hända. Jag hade en lång vandring på grusväg framför mig. Jag visste att någon gång under dagen, förmodligen efter runt halva dagen, skulle smärtan i fötterna komma. Under denna delen av vandringen var påfrestningen på fötterna det absolut jobbigaste. Hur ont det gör beror på tre faktorer. Tyngden på packningen, längden på dagsetappen och hur hårt underlaget är. Asfalt är en pina. Grusväg är bättre, men betydligt värre än en mjuk stig i skogen eller på fjället. Snö på grusväg är faktiskt inte dumt alls. Lättvandrat och skönt för fötterna. En bra kombination.

Jag hade ungefär tre och en halv mil eller en och en halv dags vandring till Kallsedets Fjällcenter. Jag hade ett vägval framför mig. Att gå norr eller söder om den långsmala sjön Juvuln. Utan att kolla upp det närmare än att göra en grov uppskattning på kartan, verkade det inte skilja så mycket i distans. De i lokalbefolkningen jag frågade trodde inte heller det skilde så mycket. De flesta som vandrar Gröna Bandet tror jag går norr om, men jag vet inte säkert. Jag har i efterhand kollat upp med Google Maps, som säger att den norra vägen är två kilometer kortare. Jag valde den södra. Inte för att jag tvunget måste gå min egen väg. Det som var avgörande för mig var förhållandet mellan grusväg och asfaltväg. Norr om, ca en mil asfalt den sista biten till Kallsedet. Söder om, bara en kilometer. Att minimera asfaltsvägen var ett självklart val för mig.

Det kom inte mer än en centimeter snö på morgonen, men det var tillräckligt för att fötterna skulle må bra. Det var mycket skönare att gå på lite snö än barmarken jag gick på dagen innan. Till och med när vädret är ”dåligt” har jag det på min sida. När ska det vända?

Efter att börjat med en raksträcka på två kilometer kom jag till en gul skylt som pekade åt vänster in på en lite mindre grusväg. Det stod ”9 Botten” på skylten. Jag antog att det var samma plats som på kartan heter ”Bottnen” och som där är markerad med två hus. De två husen var den enda byn jag skulle passera den här dagen. Ja, det här är inte den mest tättbefolkade delen av Sverige.

Det var en liten men fin skogsväg jag gick på. Det kom inte många bilar, men de som körde förbi stannade för en pratstund. Flera av dem var jägare som hade sin hund springande någonstans i skogen. Med GPS-halsband på hunden hade de full koll på var den befann sig.

Jag gick på en liten väg som slingrade sig fram mellan myrar och skog. I dalen nedanför fjällen var det inga större höjdskillnader. Jag passerade några mindre tjärnar, bland annat Hästskotjärnen som har formen av en… ja ni fattar. Jag kom till byn Bottnen. De två husen på kartan visade sig vara fem sex i verkligheten. En mer idyllisk plats får man leta efter. En stor glänta med åkermark mitt i den täta granskogen. Fåren strövade fritt. Bakom husen såg man den allra östligaste viken av sjön Juvuln. Jag tog kort en fikapaus här och fortsatte sedan västerut. Tyvärr passerade jag Bottnen lite för tidigt för en stund senare kom en av de som bodde i byn körandes. Han hade bjudit in mig på kaffe om han hade varit hemma när jag gick förbi.

Hela eftermiddagen gick jag och tänkte på om jag skulle hitta något ställe där jag kunde sätta upp tältet. Förutom vid Bottnen var det tät skog överallt. Om jag ska recensera vägen söder om Juvuln skulle jag kunna sammanfatta det så här. Jättefin skogsväg att vandra på, men helt värdelöst med tältplatser.

Vid sextiden på kvällen kom jag till bäcken som rinner ner från Kiltjärnarna och mynnar i Juvuln. Vatten hade jag där. Jag tänkte att jag måste bara hitta två kvadratmeter mark utan träd eller buskar. Det var verkligen inte det lättaste, men jag hittade en liten öppning mellan några träd där mitt lilla tält precis fick plats. Bäcken med vatten hade jag bara ett tiotal meter därifrån. Precis som när jag tog ner tältet på morgonen så snöade det lätt när jag satte upp det på kvällen. Det var den sista dagen i oktober. När jag vaknar nästa morgon skulle det vara november. Såsom jag hade planerat resten av vandringen skulle det här bli min sista natt i tält.

Men allting blir inte som man har planerat…

 

IMG_3919

Utsikten över Långsån från tältplatsen

 

IMG_3929
Den raka vägen vid Åkrokshävlarna

 

IMG_3931
Myrmark och dimma

 

IMG_3932
Vägen slingrade sig fram mellan skog, myr och fjäll

 

IMG_3933
Nördesttjärnen

 

IMG_3938
Hästskotjärnen

 

IMG_3941
Den idylliska byn Bottnen

 

IMG_3944
Juvuln tittade fram då och då mellan granarna

 

IMG_3948
Så här såg vägen ut nästan hela eftermiddagen

 

IMG_3951
Tältet fick precis plats i en liten glänta mellan träden

 

Dag 72: Från Oldens Bystuga till tältplatsen vid Åkroken

30 oktober 2016

Olden – Åkroken (Långsån) 12 km

Väder: halvklart

Jag funderade på hur jag skulle lägga upp en plan för de knappa fem milen mellan Olden och Kallsedet där jag hade bokat in mig på nästa vandrarhem. Att gå hela sträckan på en dag som tvillingsystrarna Waara gjorde i somras var uteslutet. Jag skulle nog kunnat klara av sträckan på två dagar. Samtidigt kände jag att jag ville stanna kvar längre än bara över natten i Olden. Det fick bli en kompromiss. Jag skulle gå halvdag + heldag + halvdag. Då skulle jag få en halv vilodag i Olden och en halv vilodag i Kallsedet. Det fanns en baksida förstås. Det skulle förmodligen innebära två nätter i tält, men snön hade försvunnit och väderprognosen såg hyfsat bra ut. Kanske blir det mina sista tältnätter, tänkte jag.

Olden, en liten by i Offerdals socken, Krokoms kommun, mitt i Jämtland. Det är en vidsträckt by. Tre kilometer lång, men hela byn har bara runt 20 invånare. Ingen trängsel och inga bilköer här inte. Mitt i byn ligger Oldens Bystuga, den tidigare skolan som numera ägs av Oldens byalag. Här finns fem rum för övernattning, kök och ett samlingsrum. Jag passade på att utnyttja att jag hade tillgång till internet från min mobil. Skrev lite på min blogg och insåg att jag hade kommit hopplöst långt efter i skildrandet av min vandring. Jag insåg att jag inte skulle hinna skriva ifatt så jag bestämde mig för att bara skriva när jag hade tid, lust och ork. Bloggen får jag ta tag i efter vandringen. Jag fortsatte dock att skriva korta minnesanteckingar i iPhone-appen ”Anteckningar” varje dag. Hade lite sms-kontakt med ”ovädersmagneten” Hannah som skrev att hon var fast i en storm och kunde inte lämna Tänndalen på flera dagar. Jag tittade ut genom fönstret. Här var det sol och vindstilla. Vandrar vi i samma land?

Om det varit dåligt väder hade jag nog stannat en natt till, men nu var det så fint att jag gav mig iväg på eftermiddagen. Kanske var det det fina vädret som gjorde Olden så tilltalande. Vilken kontrast mot gårdagen. För drygt 24 timmar sedan vandrade jag i kraftigt snöfall, i decimeter djup snö som lagt sig på ett tunt istäcke och dolde myrmark och vattendrag. Nu gick jag på en fin grusväg, förbi gröna ängar, röda hus och spegelblankt vatten. Det är nog variationen jag gillat mest med Gröna Bandet. Blandningen av olika slags landskap, skiftande väder, ibland helt ensam och ibland sociala möten. Ena dagen på fjäll eller i skogar utan stigar. Långsamt fram en kilometer i timmen. Nästa dag med raska steg på en fin grusväg med en raketfart på fyra kilometer i timmen. Från att ha bott på hotell, sedan vandrarhem och nu på väg mot en natt i tält igen. Det som på kartan ser likadant ut överallt skiljer sig i mycket verkligheten.

Jag kom till den lilla byn Höjden där vägen delar sig. Vänster mot Norge eller höger mot Frankrike… Jag tog vänster. Någon ropade på mig från gården som låg en bit från vägen. Han frågade vart jag var på väg. Jag ska gå till Dalarna, svarade jag. Han kände förstås till Gröna Bandet. Det gör nästan alla i norra Jämtland. Det blev en av många trevliga pratstunder de här dagarna. Att vandra väg genom Jämtland var inte alls så tråkigt eller enformigt som jag hade befarat. Det blir så när man vandrar ensam att man sätter värde på de små pratstunderna. Det räcker med ett par minuter så får man ny energi. Jämför med i södra Lappland där jag gick en vecka utan att se någon annan människa var det här rena tivolit.

Vid Långsån fanns en liten rastplats utmed vägen. Ett bord precis vid åkanten såg inbjudande ut. Ett perfekt ställe för en fikapaus. Hade jag kommit hit lite senare skulle jag satt upp tältet här, men nu var klockan bara fyra. Jag kunde gott gå en stund till. Jag fortsatte på grusvägen åt nordost. Vägen till Grövelsjön går inte spikrakt direkt.

Jag passerade kommungränsen och gick in i Kalls socken och Åre kommun. Fast det var inte många likheter med det Åre jag lärt känna tidigare i år. Nej det här var Jämtland. Det genuina Jämtland. Den sydsamiska byn Åkroken kom jag till strax därpå och ett par kilometer senare gick jag längs Långsån igen. Åns form på kartan skvallrade om hur Åkroken fått sitt namn. Jag hade bara vandrat tolv kilometer från Olden, men det började skymma och det var dags att leta upp en övernattningsplats. Precis innan bron över ån fanns en grillplats bara någon meter från vattnet. Utsikt och tillgång till vatten. Jag kollade om det skulle gå att sätta upp tältet. Jodå. Det fanns inget bord som på den förra rastplatsen, men det var en fin plats. Kvällen blev kall och stjärnklar. Efter middagen tog jag några nattfoton på tältplatsen och på Karlavagnen. Sedan kröp jag in i mitt lilla bo.

 

Oldens Bystuga
Oldens Bystuga

 

IMG_3847
Stig önskade mig lycka till på den fortsatta färden

 

IMG_3852
Man skulle kunna tro att jag har lämnat byn här men nej, jag är mitt i byn. Husen ligger inte så tätt i Olden…

 

IMG_3853
Olden den gröna byn. Utsikt över Yttre Oldsjön.

 

IMG_3854
En gård med ett rött tvåvåningshus vid ett grönt fält. En vanlig syn i Olden.

 

IMG_3857
Fjället Oldklumpen rakt framför mig

 

IMG_3865
Det blev en fin vandringsdag. Den första ån jag passerade var Övre Oldån.

 

IMG_3874
Byn Höjden vid Frankrike i Offerdals socken i Jämtland

 

IMG_3881
Fikaplatsen vid Långsån

 

IMG_3883
Långsån

 

IMG_3893
Lägerplatsen vid Långsån, ett par kilometer väster om byn Åkroken

 

IMG_3914
Tältet vid sjutiden på kvällen. Det var mörkt sedan länge.