21 oktober 2016
Murufjället – Spååjme 17 km
Väder: mulet, blåsigt
Jag vaknade efter en natt i tältet på en liten platå på Murufjället precis där kalfjället började. Det var mörkt när jag kom fram till platsen dagen innan, så det var först nu på morgonen jag kunde se hur fjället faktiskt såg ut. Det såg fint ut, åtminstone till en början. Jag skulle fortsätta uppåt på stigen mot renvaktarstugorna vid Storvattnet. Därefter skulle jag försöka navigera fritt på fjället söderut. Min plan var att vandra två dagar oledat på fjället längs gränsen mellan Norge och Sverige. Därefter försöka hitta stigen vid Penningkejsen som leder ner mot civilisationen i byn Gunnarvattnet. Jag hade inte hört om någon som hade vandrat denna sträckan tidigare och hade alltså inga tips att gå på. Att starta med att följa stigen till den tog slut kändes som en bra början.
Det blev en blåsig och kall dag, men så länge jag rörde mig hade jag inga större problem med kylan. Stigen gick på kalfjället över Käringberget, därefter neråt och genom en gles fjällbjörkskog nedanför Rörvattensfjället som ligger mitt på gränsen mellan Norge och Sverige. Klockan var 12:40 när jag kom fram till Storvattnet och renvaktarstugorna. Sjön var frusen och lite snö hade med hjälp av vinden samlats i små högar på isen. Här slutade stigen och den stora utmaningen började.
Jag började med att gå runt sjön. Där var det inga problem. Det fanns till och med möjliga lägerplatser vid en liten bäck vid sjökanten. Lite mer problem när jag skulle genom björkskogen. Det fanns som sagt inga stigar och ibland var det ganska svårt att ta sig fram. Jag tog sikte på fjället Sjulterklumpen. Det var ett bra riktmärke att ha framför sig. Jag gick uppåt på den västra sluttningen men inte längre upp än till ungefär 860 meters höjd. Det fick bli en kompromiss mellan att inte gå vid småtjärnarna vid gränsen och att inte gå onödigt högt upp på fjället. Det var jobbigt nog ändå. Fram till Sjulterklumpen var kråkbärsriset det största problemet. Det i kombination med att gå uppför var ganska tufft. Därefter blev det lättare. Både med riset och med lutningen. Jag gick mot sjön Sjultervattnet och fick vada över några bäckar. Inga svårigheter, men i efterhand förstod jag inte vad jag skulle vid sjön att göra. Kanske såg det ut som en omväg att gå runt småtjärnarna väster om Sjultervattnet, men jag hade kanske då sluppit de myrar jag kom att stöta på. Jag sparade några positioner längs vägen så att jag i efterhand skulle kunna dokumentera min rutt. Den var inte helt optimal men jag tycker att det gick ganska bra i alla fall med tanke på att jag inte visste något alls om terrängen.
Jag har ritat ut mitt ungefärliga färdspår i efterhand på fjällkartan. Det ser ut som att jag gick nästan spikrakt från renvaktarstugorna och framåt. Det är både rätt och fel. Jag befann mig inte längre bort från riksgränsen än max 500 meter under resten av dagen. Men jag var tvungen att gå i sicksack hela tiden för att kryssa mellan små sjöar och myrar.
Jag kan ge ett tips om det är någon som läser detta som har tänkt att gå samma väg. Planera färdvägen inte bara efter sjöarna utan även efter myrarna. Även om de inte ligger exakt som på fjällkartan, så ger kartan ändå en bra indikation var man kan räkna med att stöta på sumpmark. I början höll isen bra för mig på myrarna så jag var då inte så noga med att kolla in myrarna på kartan. Sedan kom jag plötsligt till några myrar där jag sjönk ner. Då var det bara att vända och gå runt. Det kunde bli ganska stora omvägar på ett par hundra meter bara för att ta mig ett tiotal meter framåt.
Vaden var inga problem den här dagen, så att det är tunna blåa streck på kartan behöver man inte bry sig så mycket om. Jag tyckte det gick bättre under den senare delen av dagen när jag gick mer eller mindre mitt på riksgränsen. Trots att jag hade försökt gå så rakt som det var möjligt, hade jag behövt gå 17 km för att ta mig 12 km framåt. Det var en kortare sträcka än jag räknat med. Min plan var att försöka gå etappen mellan Gäddede och Valsjöbyn på fyra dagar. Efter två dagar hade jag inte kommit halvvägs.
När jag kom till fjället Spååjme började det mörkna och det var dags att leta upp vatten och en tältplats. Att på en fjällsluttning hitta en två kvadratmeter stor plats som inte lutar och inte har stenar eller ris är faktiskt inte det lättaste. Av någon anledning kom jag på tanken att på fjällets topp där borde det väl finnas en plats som inte lutar. Fråga mig inte varför. Nu i efterhand kan det te det sig som en väldigt korkad idé, men där och då blev det så jag gjorde. Upp på fjällets topp gick jag och upp kom jag och oj vad det blåste där uppe. Om ni inte vet hur mycket det kan blåsa på en fjälltopp så kan jag berätta att det kan blåsa vansinnigt mycket. Om det var en frisk eller hård vind har jag svårt att bedöma. Gränsen går vid 13,9 m/s. Nästa beslut. Stanna kvar eller gå ner? Vilken normal människa som helst hade naturligtvis inte ens övervägt att sätta upp ett tält mitt uppe på den oskyddade fjälltoppen i den vinden. Men jag tyckte inte att alternativet såg så bra ut heller. Det började mörkna och så långt jag kunde se fanns det ingen plan mark som inte bestod av kråkbärsris eller sten. På toppen fanns ett par platser som såg helt ok ut. Det gjorde att jag stannade kvar på toppen av Spååjme, 920 meter över havet. Det fick bli en prövning. Både för mig och för mitt tält.
Jag måste berätta några ord om mitt tält. Hade jag inte varit säkert på att mitt tält skulle klara vinden hade jag aldrig stannat kvar på fjälltoppen. Nu litade jag på tältet till 100 procent. Tyvärr ville inte Hilleberg sponsra mig inför vandringen. Jag frågade och fick ett vänligt nej, så jag får själv inget för att jag säger detta. Jag är ändå väldigt glad att jag investerade i ett så pass bra tält som Hilleberg Soulo, ett fyrasäsongers kupoltält för en person. Det finns även i en tvåpersoners variant och då heter modellen Allak. Soulo är med sina 2,4 kg, långt ifrån det lättaste tältet för en person, men det har så många fördelar med sin stabilitet och rymliga takhöjd att jag tyckte det var värt den extra vikten. Åtminstone för mig som var ute så sent på hösten och tillbringade ganska många nätter i tält högt uppe på fjället.
Trots att det blåste så mycket att jag knappt själv kunde stå rak var det inga problem alls att sätta upp tältet helt ensam. Jämfört med mitt andra tält, ett lite större tunneltält från en annan tillverkare med gott renommé, som kan vara lite bökigt att sätta upp även i fint väder, är det stor skillnad. Mitt Hilleberg Soulo klarade kvällens och nattens oväder utan några som helst problem.