18 september 2016
Arasluokta – Sårjåsjaure 30 km
Väder: mulet
Laponia är Europas största sammanhängande område med orörd natur. Det är 9400 kvadratkilometer stort och består av nationalparkerna Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Dessutom två naturreservat. Sedan 1996 har Laponia varit med på UNESCOs världsarvslista.
Jag befann mig mitt i Padjelanta vid sjön Arasluokta i den öde byn med samma namn. Känslan av ödslighet blev ännu större av att det bara var ca 15 km till Sveriges otillgänglighetspunkt. Det är den plats i Sverige där det är som längst till närmaste bilväg. Dit skulle jag inte gå även om det hade varit en kul plats att besöka.
Jag hade ställt väckarklockan i mobilen på 7:30. Den här dagen hade jag bestämt mig för att gå långt så jag ville komma iväg i tid. Jag vaknade en kvart innan alarmet ringde och kom iväg vid 9. Helt ok för att vara mig. Det brukar vanligtvis ta ungefär två timmar att äta och packa allt.
Det här var dag 30 på min vandring och jag hade fått min första lilla blåsa på hälen. Fötterna hade klarat sig bra men för att det inte skulle bli värre satte jag på mitt första compeed.
Det var mulet och vindstilla på morgonen. Jag följde leden och fram till Staloluokta sammanfaller Padjelantaleden med Nordkalottleden. Det var en brant stigning i början. Trots att jag gick i shorts och tshirt blev jag genomsvettig. Sen gick det neråt igen och det var lagom att ta lunch vid Staloluoktastugorna. Här fanns det både en kyrkkåta, en kiosk och en landningsplats för helikopter. Men den här dagen var jag helt ensam även i denna byn.
Strax efter Staloluokta delar sig lederna och jag valde att lämna Padjelantaleden och fortsatte följa Nordkalottleden åt sydväst i riktning mot Norge.
Mitt mål för dagen var en stuga som flera jag träffat tidigare hade rekommenderat mig. Stugan heter på kartan Sårjåsjaurestugan men alla kallar den ”Konsul Perssons stuga”.
Historien bakom stugan är ganska intressant. Den handlar om Nils Persson, en mångsysslande industriman från Helsingborg. Han var även riksdagsman, ordförande i stadsfullmäktige och tysk konsul. I slutet av 1800-talet grundade han flera av Helsingborgs största industrier, bland annat Skånska Superfosfat- och Svafvelsyrefabriksaktiebolag. Han framställde och sålde konstgödsel till jordbruket. Eftersom det behövdes mycket svavelkis till produktionen köpte han malmrättigheterna vid fjället Sulitelma i Norge. I malmen fanns det även koppar, så han passade också på att grunda Helsingborgs Kopparverk. I Norge blev han känd som den svenske ”malmkongen”. Hans dotter Martha besökte området vid fjället Sulitelma många gånger och blev en van fjällvandrare. Hon skrev att hon blev betagen av sagolandet där det var snö på sommaren och sol på nätterna. Martha P:son Henning blev senare styrelseledamot i Svenska Turistföreningen i 23 år. År 1922 lät hon uppföra stugan som gåva till STF och till minne av sin far vid en av de svenska fjällens vackraste platser. Vid den lilla sjön Sårjåsjaure som ligger på gränsen mellan Norge och Sverige strax norr om Sulitelmamassivet.
En annan styrelseledamot i STF under samma tid var Dag Hammarskjöld. En av hans favoritplatser i fjällen var den lilla stugan vid sjön Sårjåsjaure. Jag ville förstås också se vad det var för en plats som var så speciell. Jag ville också sova i Konsul Perssons stuga. Det blev en lång vandringsdag. Solen gick ner vid 19-tiden och jag kom fram till Konsul Perssons stuga en timme senare. Då var det mörkt. Den lilla stugan låg helt ensam vid sjökanten omsluten av fjäll både åt norr och söder.